Aivan uskomattoman herkullinen ja helppo resepti johon tarvitsee vain kolme elementtiä! Litistä keitetyt perunat uunivuoalle käyttäen esimerkiksi kattilan pohjaa, lisää päälle ripaus oliiviölyä ja runsaasti grillimaustetta. Laita uuniin 225c ja 10min. Syö vaikka kera...
Yrttipaja vadelmanlehti 20g
Vadelmanlehti on perinteisesti tunnettu “odottavien äitien yrttinä”. Herkullinen vadelmanlehti on parhaimmillaan teeksi haudutettuna.
Paino | 20 g |
---|---|
Mitat | 4 × 13 × 21 cm |
Latinankielinen nimi | |
SE | Blad av hallon |
Alkuperämaa | Suomi |
Brändi |
4,99 €249,50 € /kg
Vadelmissa on kohtalaisen paljon hedelmähappoja, sokereita on runsaasti varsinkin aurinkoisina kesinä. Kivennäis- ja hivenaineista vadelmassa on runsaasti etenkin magnesiumia ja mangaania. Vadelmat ovat hyviä tuoreeltaan käytettynä sekä mehuina ja hilloina. Niistä valmistetaan myös siirappia, viinejä, liköörejä ja viinietikkaa. Makeisissa ja kosmeettisissakin tuotteissa käytetään vadelmia.
Vadelman lehdistä voi tehdä teetä ja niitä voi kerätä jo nuppuisina keväällä salaattien sekaan ja ruokien koristeeksi. Myös nuoria kuivattuja kevätversoja voi hyödyntää. Teenä lehtiä käytetään joko tuoreena, kuivattuna tai hiostettuna. Hiostus sopii erittäin hyvin vadelmalle ja tuo esille uusia aromeja. Lehdissä on C-vitamiinia 400 mg/100 g; venäläisissä tutkimuksissa jopa kaksinkertaisesti tämä määrä. Lehtiä voi kerätä ensimmäisen vuoden versoista koko kesän, mutta toisen vuoden versoista viimeistään kukinnan aikana.
Vadelman lehdet sisältävät parkkiaineita, jotka saattavat vaikuttaa ripulin hoidossa. Lisäksi vadelma vaikuttaa hiostavasti ja lievästi virtsaneritystä lisäävästi. Vadelmaa on pidetty odottavien äitien yrttinä, jonka lehtiä pitäisi käyttää säännöllisesti odotusaikana. Lehtien sisältämä fragariini-yhdiste saattaa vaikuttaa eristettynä kohdun lihaksia stimuloivasti ja rauhoittavasti jouduttaen kohdun supistuksia.
Ravintosisältö:
100 grammassa tuoretta kasvia:
Marjat:
Valkuaisaineet 0,9 g
A-vitamiini (RE) 2,2 µg
B1-vitamiini 0,03 mg
B2-vitamiini 0,05 mg
B3-vitamiini eli niasiiniekvivalentti 0,8 mg
B5-vitamiini eli pantoteenihappo 0,24 mg
B6-vitamiini 0,09 mg
C-vitamiini 24 mg
E-vitamiini (a-TE) 1,10 mg
H-vitamiini eli biotiini 1,9 µg
fosfori 37 mg
kalium 210 mg
kalsium 33 mg
koboltti 3 µg
kromi 2 mg
kupari 120 mg
magnesium 25 mg
mangaani 1,1 mg
molybdeeni <10 mg
pii 2 mg
rauta 1,1 mg
rikki 18 mg
sinkki 0,43 mg
Lähde: Yrttitarha
Raskausajan yrttitee:
2 tl Yrttipaja vadelman lehtiä, 0,5tl Ruusunmarja jauhetta, 2tl Yrttipaja nokkosen lehti rouhetta.
Vaihtoehtoisesti voit myös kokeilla:
1 tl Yrttipaja Mintun lehtiä
Tuoretta inkivääriä
1 tl Yrttipaja kamomilla
Minttu ja inkivääri voivat auttaa ruuan sulatuksessa ja kamomilla taas saattaa rentouttaa hermostoa ja tätä kautta valmistaa parempiin yöuniin.
Ohjeet:
Keitä vesi, anna jäähtyä hetken aikaa ettei kiuhuva vesi haihduta kaikkia hyviä ainesosia. Veden ollessa n.85 asteista, lisää yrtit ja anna hautua 10minuuttia. Siivilöi lehdet pois juomasta. Voit halutessasi maustaa teetä sekoittamalla joukkoon vähän hunajaa tai esimerkiksi kerkkä- tai vaahterasiirappia.
Nauti!
Varoitukset:
Raskaana ollessa tulee ravinnon suhteen olla tarkana. Suosittelemme aloittamaan Vadelmanlehti-teen juomisen vasta vkon 32 jälkeen, jolloin voit juoda 1-3 kuppia yrttiteetä päivässä. Ennen tätä suosittelemme juomaan ainoastaan 1 kupillisen päivässä, mutta on kuitenkin hyvä konsultoida sinua hoitavaa lääkäriä ennen teen juonnin aloittamista.
Saattaisit pitää myös
Juustoiset kuusenkerkkäparsat
Kesän mökkihitti! Helppo ja hauska tapa valmistaa parsaa! Kuori tankoparsoista ohkainen kerros pois ja leikkaa kannasta 2cm irti. Laita ne vuokaan ja valele oliiviöljyllä, lisää päälle kuusenkerkkämaustetta ja valitsemanne mukaista juustoa. (Itse kuvassa käytetty...
Naudan picanhaa ja grillattuja kasviksia
Mausta liha lammasmausteella ja yrttisuolalla, tämä toimii täydellisesti, sillä lammasmausteessa on basilikaa, salviaa, viherminttua ja rosmariiniä. Paista picanhan pinnat kuumalla, pienennä grillin lämmöt 125 asteeseen ja odottele että lihan kypsyys on 54 astetta,...
Carne Asada – torillat
Lihana tähän toimii flank steak, bavette tai skirtsteak. Mausta liha TAI kana vahvasti grillimausteella. Paista se 53 asteiseksi ja laita 10min ajaksi folioon vetäytymään.Carne Asada Anton style: Pussi ruohosipulia Pussi persiljaa 2 valkosipulinkynttä Niin paljon...